Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školy které tolerují žákům chodit bosi

V této škole mají žáci dovoleno chodit bez obuvi, ale v případě úrazu se škola vzdává odpovědnosti.

Základní škola Ústí nad Orlicí, Třebovská 147 

 Po příchodu do budovy si žáci odkládají obuv a svršky v šatnách, přezouvají se výhradně do domácí obuvi (pantofle, bačkory) a ihned odcházejí do učeben. Pokud se žák pohybuje v budově školy bez přezůvek či v nevhodné obuvi, bude v případě vzniku úrazu tato skutečnost uvedena v zápisu o vzniku úrazu, který bude s touto informací zaslán pojišťovně.

https://www.zstrebovska-ustino.cz/wp-content/uploads/2020/11/skolni-rad-2020-2021.pdf

----------------------------------------------------------------------------------------------

Zpověď jedné učitelky:

Často se stává, že nemají papuče, chodí jen v ponožkách. Což já bych se asi jako rodič divila, kdyby mi dítě denně přišlo ve špinavých ponožkách, proč. A stejně jsou tady rodiče, kteří to neřeší.“

https://is.muni.cz/th/sgmd0/cely_text_prace.pdf

-----------------------------------------------------------------------------------

Základní škole Pardubice, Benešovo náměstí 590

Vzkaz od mistra dílen:

Zdravím ze školy žáky i rodiče. Žáky chválím za chuť k práci, zatím to vypadá, že vás to baví. Rodiče prosím, aby zaznamenali v rozvrhu hodinu dílen a zkontrolovali, aby děti nešly do školy oblečené jako do divadla nebo byly v dílnách jen v ponožkách.

https://www.benesovka.cz/taxonomy/term/15/all?page=20

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Základní školy Chrast

Otázka číslo 6 „Přezouvání se“ Znění otázky: Ve škole: a) nemusíte se přezouvat, ale přezouváš se, b) nemusíte se přezouvat a nepřezouváš se, c) musíte se přezouvat, ale nepřezouváš se, d) musíte se přezouvat a přezouváš se, e) chodíš ve škole bos. Tato otázka je kombinací otázky na znalost i dodržování školního řádu. V následující tabulce č. 19 je vidět, že drtivá většina žáků (skoro 86 %) uvedla, že se přezouvá. Školní řád tak dodržují. Z odpovědí žáků vyplývá, že více se přezouvají dívky než chlapci a zároveň se více přezouvají žáci šestých tříd než deváťáci. Nelze ovšem předpokládat, že je to způsobeno znalostí nebo neznalostí školního řádu. Nepřezutí žáci tak porušují nařízení školního řádu. Žáky, kteří chodí po škole bosí, nikdo netrestá. 

BPTX_2014_2_11410_0_384315_0_147954.pdf (cuni.cz)

-----------------------------------------------------------------------------------

Z časopisu žáků ZŠ

Od první do třetí třídy se nejčastěji nosí spíše papuče. Potom převažují cukle a krosky (gumové boty). Kluci mají spíše odrbané, zničené, špinavé nebo rozstříhané cukle nebo krosky. Ale i u kluků jsem viděla hezkou nezničenou obuv. Holky nosí krosky nebo papuče, někdy si s kamarádkami třeba jednu vymění, jen tak, z kamarádství. Někteří je mají i popsané. Lucie Holušová 6. C

Proč žáci, kteří nemají přezůvky, většinou nosí bílé ponožky?

 Chtějí na sebe upoutat pozornost. Kdo jiný se může chlubit měnícími ponožkami a k tomu z tak odlišných barev jako je bílá až černá. Asi nějaká nová „éra“ ponožkové módy.

 Protože si chtějí otestovat, jestli je ve škole čistá podlaha a nejlépe se testuje s bílými ponožkami, protože na nich jde špína nejvíce vidět.

 Protože chtějí, aby to vypadalo, že nosí troje ponožky – bílé, šedé a odpoledne černé, abychom si my „papučoví“ mysleli, že jsou děsně čistotní…

 Asi chtějí doma naštvat mamku. Nebo se jim ty ponožky líbily a byly poslední v šuplíku na ponožky.

 Chtějí provokovat učitele, že nemají papuče. (Na bílých ponožkách je to nejvíce vidět.)  Protože se jim asi líbí to jejich přebarvení z bílých na černé. A netuší, že to potom někdy nejde vyprat.  

C90-06-11 (zstyrfren.cz)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Určitě jste si všimli, že ve škole máme ponožkáře. A co to, nebo kdo to vlastně je? Jsou to ti žáci, kteří chodí místo v papučích jen v ponožkách. Jak to vůbec vzniklo? Proč tak chodí, mají nějaký důvod? Přemýšleli jsme nad tím dlouho, až jsme se vydali zeptat nějakého ponožkáře. Ze začátku se nedařilo žádného potkat. Ale pak z ničeho nic jsem jednoho objevila a hned se za ním vydala. Tady jsou jeho odpovědi: ? Proč chodíš v ponožkách a ne v papučích? ! Protože nějaký strašně milý spolužák mi ukradl papuče ze šatny. ? Proč si tedy nekoupíš nové papuče? ! Já se na to chystám, ale nějak není čas. Ale stejně je to zbytečné, protože je za chvíli konec školního roku. ? Tak si představ, že by ses ocitl v roli ponožek, co bys na to řekl? ! Že školní chodby jsou děsné špinavé a že je to fajn pocit, protože mám volnost a nemusím být v papučích. A můžu si klouzat. ? A jak vypadají tvé ponožky po dni stráveném ve škole? ! Vypadají hrozně, jsou špinavé, nejdou pořádně už vyprat. A mamka mi pořád nadává, že musí kupovat nové. 

C09-05-10 (zstyrfren.cz)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Taky chodím

(Mirkus XD, 22. 10. 2023 9:22)

Taky chodím v ponožkách ale v černých a moc špinavý nejsou. Existují takový kluci co chodí v bílých ale to je jejich chyba.